Spaghetti z klopsikami
Składniki na 4 porcje:
- 320 g mięsa mielonego z szynki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajo kurze
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 pomidory
- 1/4 selera
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pieprz, oregano i bazylia do smaku
- 200 g makaronu typu spaghetti
Przygotowanie:
Pulpeciki
Na oleju podsmażyć cebulę, by była szklista. Odstawić do przestygnięcia. Mięso mielone, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jaja bardzo dokładnie wymieszać, a następnie uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pulpeciki, aż będą rumiane. W rondelku na oleju delikatnie przyrumienić rozdrobniony czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory, starty na grubych oczkach seler i przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami. Gotować chwilę, aby sos zgęstniał, następnie przełożyć do niego przygotowane wcześniej pulpeciki i chwilę dusić na wolnym ogniu.
Makaron
Makaron gotować według przepisu na opakowaniu.
Jak podawać?
Na talerzu ułożyć gniazdka z makaronu, wypełniamy je pulpecikami z sosem. Danie można przyozdobić świeżą bazylią.
Buon appetito!!!
Lasagne bolognese
Składniki i przygotowanie:
200 g
makaronu lasagne
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2-4 ząbki czosnku
2 cebule
500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
100 g oliwy z oliwek
150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
kilka pomidorów do dekoracji
sól
suszone oregano i tymianek
bazylia świeża lub suszona
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2-4 ząbki czosnku
2 cebule
500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
100 g oliwy z oliwek
150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
kilka pomidorów do dekoracji
sól
suszone oregano i tymianek
bazylia świeża lub suszona
Sos
beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
Cebulę
pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę,
przesmażyć cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15
min. Dodać pomidory. Doprawić solą, oregano, tymiankiem, bazylią.
Rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki, dolać zimne mleko i gotować na małym ogniu
ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą
i pieprzem. Płaty lasagni ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą, na makaron nałożyć trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy,
ser, ponownie ułożyć płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią
warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym i posypać obficie tartym serem.
Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, piec ok 40 minut.
Buon appetito!!!
Pączki
Składniki:
½ szkl. Mąki
1 margaryna
6 żółtek + 2 całe jajka
10 dkg drożdży
1 budyń bez cukru-ugotować w 2 szkl. wody
Przygotowanie
Masło lub margarynę
pokroić w kostkę , dać do miski. Na masło wylać ugotowany gorący budyń, na który pokruszyć drożdże. Jajka roztrzepać z cukrem i
też wylać na drożdże. Następnie dodać mąkę i wszystko dobrze wyrobić zostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie nabierać porcję łyżką i formować pączki
dodając do środka marmoladę. Sklejać i częścią sklejoną układać na stolnicy
zostawiając do wyrośnięcia . Potem
smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (np. oleju).
Spatzle
Składniki:
ilość porcji:4
4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
W dużej misce połączyć mąkę z jajkami i solą.Wyrabiając
ciasto dodawać raz po raz trochę wody, aby było miękkie.
W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Wciskać ciasto
bezpośrednio do gotującej wody za pomocą wyciskarki
do makaronu, albo wyciskając je przez durszlak z dużymi
otworami. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię
(po 3 - 4 minutach). Podawać je jako dodatek do innych dań
lub jako danie główne.Z dużymi otworami. Kluski są gotowe,
gdy wypłyną na powierzchnię (po 3 - 4 minutach). Podawać
je jako dodatek do innych dań lub jako danie główne.
Bon
appetit
Szwajcarskie ciasto ziemniaczane
Gulasz
czeski
Składniki:
1 mały
ugotowany ziemniak bez skórki (ok. 50 g)
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki wody
½ łyżeczki otartej skórki cytryny
50 g drobno zmielonych orzechów laskowych
50 g kaszki kukurydzianej
5 g
zmielonych ziaren chleba świętojańskiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz do posmarowania formy
cukier puder do posypania
Rozgrzać
piekarnik do temperatury 170°C. Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować tłuszczem.
Bardzo drobno zetrzeć ziemniaka na tarce. Ubić razem jajka, cukier, wodę i skórkę
cytryny na jednolitą jasną pianę ręcznym mikserem z trzepaczkami. Zmieszać ją ostrożnie
ze startym ziemniakiem i mielonymi orzechami. Kaszkę kukurydzianą, mielone
ziarna chleba świętojańskiego, proszek do pieczenia i sól wymieszać najpierw razem, potem
dodać do masy ziemniaczano-jajecznej. Napełnić ciastem tortownicę. Powierzchnię
wygładzić łopatką. Piec ciasto w gorącym piekarniku na dolnej półce 35-45 minut,
aż się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i krótko studzić. Wyjąć z formy na metalową
kratkę. Przed podaniem posypać niewielką ilością cukru pudru.
Składniki:
- 1 łyżka smalec,
- 1 szt cebula,
- 2 szkl rosół,
- 1 łyżka mąka
- czosnek
- kminek mielony,
- majeranek,
- sól,
- 1/2 kg szynka mięso,
- 30 dag wołowina,
- papryka słodka,
- przyprawa grillowa
Mięso oczyścić z błon , umyć
,osuszyć . Pokroić w grubą kostkę . Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę .
Usmażyć w rondlu na złoto na smalcu , następnie dodać pokrojone mięsa dwa
rodzaje , obsmażyć wszystko razem . Teraz posolić , dodać kminek i paprykę ,przyprawy
grillowej odrobinę podlać rosołem i dusić przez godzinę pod przykryciem .Od
czasu do czasu mieszając i podlewając woda lub rosołem . Następnie dodać
wyciśnięty czosnek oprószyć mąką ,mieszać, zagotować .Na koniec rozetrzeć
majeranek w ręce i dodać do sosu .zagotować .Podawać
Czeski knedel z bułką
Czeski knedel z bułką
Składniki:
- 250
ml mleka
- 10 g
świeżych drożdży
- 1
łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 350
g mąki pszennej
- 2 duże
kajzerki
- 1 jajko
Przygotowanie:
Bułeczki, mogą być czerstwe, pokroić w kosteczkę i
wysuszyć. Można je naszykować nawet kilka dni wcześniej albo obsuszyć w
piekarniku. Lekko ciepłe mleko zmieszać z cukrem, proszkiem co pieczenia,
dwiema łyżkami mąki i drożdżami - rozmieszać dokładnie i odstawić na pół godziny
pod przykryciem. Do rozczynu wbić jajko, sól i mąkę, dokładnie wymieszać a
następnie dodać kawałki bułki razem ze wszystkimi okruchami. Po ponownym
wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny przykrywając ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ew. podsypując jeszcze mąką jeśli będzie się bardzo
lepiło. Masę podzielić na 4 części i każdą uformować wałek, lekko spłaszczyć.
Gotować w szerokim garnku żeby luźno pływały bo bardzo rosną - ja gotowałam po
2 na jeden raz. Gotować po 10 minut z obu stron - garnek powinien być przykryty
żeby doszły w środku. Gotowe knedle odcedzić i odłożyć na chwilę na talerz żeby
obeschły. Pokroić bardzo ostrym nożem albo nitką. Podawać z sosem. Knedle można
mrozić i odgrzewać, ale trzeba to robić już na parze i nie wrzucać ich do wody
bo nasiąkną.
Quiche lorraine
Ciasto
180 g
mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypywania
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50 g tartego parmezanu
2 łyżeczki listków tymianku
1 jajko (od kur z wolnego chowu)
1 łyżeczka lodowatej wody (lub trochę więcej, według potrzeby)
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50 g tartego parmezanu
2 łyżeczki listków tymianku
1 jajko (od kur z wolnego chowu)
1 łyżeczka lodowatej wody (lub trochę więcej, według potrzeby)
Nadzienie
3 jajka (od kur z wolnego chowu)
150 g pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
250 ml creme fraiche (lub gęstej śmietany)
150 g sera gruyere
świeżo mielony pieprz
3 jajka (od kur z wolnego chowu)
150 g pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
250 ml creme fraiche (lub gęstej śmietany)
150 g sera gruyere
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Nagrzać
piekarnik do temperatury 180 stopni. Przesiać mąkę do miski. Dodać masło,
parmezan i tymianek. Rozetrzeć wszystko z mąką na równe grudki. Dodać jajko i
wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię plastikową i włożyć na
pół godziny do lodówki. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki
placek, wielkości dużej formy do tarty. Wyłożyć formę ciastem, środek przykryć
kółkiem z pergaminu, a na nim rozsypać fasolki (aby obciążyć papier). Wstawić
do piekarnika i piec przez 15 minut. Zdjąć papier z fasolkami i wstawić ciasto
do piekarnika na kolejne 5 minut. Odłożyć 50 g gruyere'a, w misce wymieszać
delikatnie wszystkie składniki nadzienia. Mieszać delikatnie, aby nie wbić do
masy zbyt wiele powietrza. Przełożyć łyżką nadzienie do formy z ciastem,
posypać odłożonym gruyerem. Piec 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na
ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
Pie de limon
Składniki na ciasto:
220g mąki
60g cukru
200g
margaryny
2 żółtka
Krem:
1 puszka
słodzonego skondensowanego mleka
100-150ml
soku z cytryny
4 białka
3 łyżki
cukru pudru
Sposób przygotowania :
Na początek
przygotować ciasto na spód. Mąkę zgnieść z cukrem, zimną margaryną (którą
trzeba zetrzeć na tarce) oraz żółtkami. Ciasto wałkować na kształt koła,
przełożyć go do formy i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym
czasie zacznij nakłuwać ciasto widelcem aby nie rosło podczas pieczenia. Mleko
skondensowane musisz przez chwilę ubijać robotem dodając sok z cytryny i
następnie trzeba przelać zawartość na ciasto. Po chwili zacznij ubijać białka
na sztywną pianę o dodawać cukier puder. Następnie musisz przełożyć na krem
robiąc łyżką nierówności. Tak przygotowaną tarte zacznij piec w 180 stopniach
przez około 30 minut do zrumienienia białek.
Ajvar
Składniki:
-80 dag papryki
- 40 dag bakłażanów
- 6 ząbków czosnku
-100 ml oliwy
-250 ml octu
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany obrać i pokroić w podłużnie słupki. Papryki
przepołowić i oczyścić z nasion. Do garnka wlać ¾ litra wody i ¼ litra octu,
dodać trochę oliwy i zagotować. Następnie wrzucić paprykę i bakłażany. Gotować
5 min. i odcedzić. Warzywa zemleć w maszynce do mielenia i dobrze wymieszać. W
odpowiednie naczynie wlać oliwę, dodać mielone warzywa i postawić na ogniu.
Gotować około godziny, mieszając, dopóki masa warzywna nie zgęstnieje. Na 10
min. przed końcem gotowania dodać posiekany czosnek, posolić i doprawić
pieprzem. Jeśli chcemy przechować ajvar na zimę, należy zagrzać czyste słoiki w
piekarniku, włożyć w nie ajvar i jeszcze raz włożyć słoiki do wygaszonego, ale
ciągle ciepłego piekarnika, tak, żeby na wierzchu powstała przypieczona
warstewka. Ajvar podaje się jako przystawkę albo dodatek do chleba i bułeczek.
Fišpaprikaš
Składniki:
-1 kg różnych ryb słodkowodnych (karp, sum, szczupak)
-40 dag cebuli
-20 dag pomidorów
-6 dag mielonej słodkiej czerwonej papryki
-150 ml oliwy
-sól
Przygotowanie:
Ryby oczyścić, dobrze umyć i pokroić na spore kawałki lub
dzwonka, cebulę pokroić w talarki. W garnku z oliwą układać warstwami rybę i
cebulę, aż do wykorzystania wszystkich składników. Posolić, doprawić pieprzem,
dodać pokrojone pomidory i zalać wodą. Kiedy się zagotuje, dodać mieloną
paprykę i gotować na wolnym ogniu przez 40 min. Paprykarz podawać z makaronem.
Sznycel wiedeński
Składniki:
4 kotlety cielęce
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
Fišpaprikaš
Składniki:
-1 kg różnych ryb słodkowodnych (karp, sum, szczupak)
-40 dag cebuli
-20 dag pomidorów
-6 dag mielonej słodkiej czerwonej papryki
-150 ml oliwy
-sól
Przygotowanie:
Ryby oczyścić, dobrze umyć i pokroić na spore kawałki lub
dzwonka, cebulę pokroić w talarki. W garnku z oliwą układać warstwami rybę i
cebulę, aż do wykorzystania wszystkich składników. Posolić, doprawić pieprzem,
dodać pokrojone pomidory i zalać wodą. Kiedy się zagotuje, dodać mieloną
paprykę i gotować na wolnym ogniu przez 40 min. Paprykarz podawać z makaronem.
Sznycel wiedeński
Składniki:
4 kotlety cielęce
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
sól
mąka
1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody
sucha bułka tarta
olej lub masło klarowane do smażenia
0 komentarze:
Prześlij komentarz