Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Przepisy cz.2

Bliny żmudzkie   

Składniki:

 

1 kg ugotowanych ziemniaków 

4 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 

1 jajko 

1 cebula 

200 g gotowanego mięsa 

sól 

 czarny pieprz  

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko dodać mąkę, wyrobić ciasto ręką. Ugotowane mięso zemleć. Cebulę podsmażyć na oleju i dodać do mielonego mięsa, dodać sól i pieprz, wszystko wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki wielkości dłoni, na każdym kłaść farsz mięsny, zawinąć. Formować owalne placki. Można sobie posmarować ręce olejem, aby przy formowaniu placków nie lepiły się dłonie Smażyć na oleju, na małym ogniu, aż bliny ładnie się zarumienią. Bliny można podawać z dodatkiem śmietany, lub majonezem.
Skanaus !



Kołduny z mięsem




Ciasto

250g gorącej wody

1 jajko

1 łyżeczka oleju

510g mąki



Farsz:

500g wołowiny

1 cebula

oliwa

1 marchewka

sól

pieprz



Farsz
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać  starta marchewkę, chwilę podsmażyć. Zmielić lub drobno posiekać surową wołowinę, dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać.
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto. Przedzielić na 4 części – 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało, 1 rozwałkować na cienki placek. Wykroić krążki, na każdy nałożyć trochę farszu, dokładnie zlepić brzegi: Gotować w osolonym wrzątku ok. 7min. Podawać  ze smażoną cebulą .




Ciasto ze śliwkami


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 450g (5 płatów)
3-4 duże, umyte śliwki
4 łyżeczki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody
Dodatkowo:
cukier w perełkach do posypania (niekoniecznie)
cukier puder do posypania 


 

1. Ciasto francuskie 1-2 godziny przed pieczeniem wyciągnąć z zamrażalnika.

2. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki.

3. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.

4. Żółtko rozbełtać z 1 łyżką wody.

5. Każdy płat ciasta przekroić na pół (rogi ciasta można delikatnie zwilżyć wodą).

6. Na kawałku ciasta położyć śliwkę, posypać cukrem i skleić ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwką. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać cukrem w perełkach. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200oC lub 220oC na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut (proszę uważać!, żeby nie przypalić, ciastka mogą się upiec dużo szybciej), aż ciastka ładnie się przyrumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Klasyczna sałatka niemiecka

 Składniki:

10 średnich ziemniaków 

2-3 czerwone cebule

5 kiszonych ogórków

sól, pieprz

majonez

 

Przygotowanie
 Ziemniaki umyć ugotować w łupinach i ostudzić obrać i pokroić w duża kostkę . Cebule obrać z łupinek i pokroić w mała kostkę razem z ogórkami . Cebule i ogórki dodać do ziemniaków . Dołożyć majonez. Doprawić do smaku sola i pieprzem . Sałatka swietnie sprawdza sie na wszelkich przyjęciach i uroczystościach .Smacznego

 

 

Bogracz

 

Składniki:
• około 600 g mięsa gulaszowego (np. wołowiny, cielęciny, baraniny, jagnięciny)
• około 100 g boczku
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 papryki, np. w 3 kolorach
• 3 pomidory
• 5 ziemniaków
• 2 łyżki masła i1 łyżka oliwy
• 4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (lub słodkiej) + 1/2 ostrej papryki
• 3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• gorąca woda lub domowy bulion


Przygotowanie: 

Przygotować składniki: mięso pokroić w około 2cm kostkę i ocieplić do temperatury pokojowej. Boczek pokroić w plasterki a następnie w 2 cm cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę lub posiekać. Paprykę pokroić w większą kostkę, pomidory sparzyć, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, gniazda nasienne i sok z komór. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać zimną wodą, odstawić. Do garnka włożyć boczek i obsmażyć go dokładnie aż będzie lekko chrupiący i wytopiony.Dodać masło i oliwę, gdy tłuszcz będzie gorący dodać cebulę i smażyć ją na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut mieszając, lekko ją rumieniąc. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.Włożyć mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony. Mięso najlepiej smażyć partiami, wkładając do garnka po 3 - 4 kawałki mięsa jednocześnie, tak aby temperatura w garnku się nie zmniejszyła. Mięso musi być szybko i dokładnie obsmażone na większym ogniu, wówczas zachowa soczystość i po ugotowaniu nie będzie suche.Dodać mieloną paprykę w proszku, sos sojowy i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Pod chwili wlać 1 szklankę gorącej wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gdy gulasz będzie już równomiernie bulgotał, ustawić umiarkowany ogień i gotować przez około 2 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie . W międzyczasie uzupełniać gorącą wodę lub bulionem, w miarę jak będzie ich ubywało, tak aby mięso było prawie całe przykryte.Dodać ziemniaki, posolić i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu. Gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie, ale jeszcze jędrne w środku.Dodać paprykę i gotować przez około 5 minut. Dodać pomidory, delikatnie wymieszać, gotować przez około 1-2 minuty i zdjąć z ognia. 

 

 

Placki po węgiersku

Składniki


Placki ziemniaczane:

1,5 kg ziemniaków

1 cebula

2 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej (więcej lub mniej w zależności od ziemniaków)

3 łyżki kaszy manny (więcej lub mniej w zależności od ziemniaków)

szczypta soli

szczypta pieprzu 

olej do smażenia



Sos gulaszowy:

1/2 kg mięsa wieprzowego (np. mięso z łopatki)

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta pieprzu

szczypta soli

2 łyżki oleju

1,5 szklanki bulionu wołowego

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 duża cebula 

2 ząbki czosnku

2 duże papryki

1 papryczka chili

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka ziół

sos sojowy do smaku

ew. pieczarki

Przygotowanie


Sos gulaszowy: Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i obsmażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Do mięsa dodać obraną i drobno posiekaną cebulę, przesmażyć pod koniec dodając posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie przełożyć obsmażone mięso z cebulą do rondla, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem i cebulą. Dusić dotąd, aż papryka zmięknie. Na koniec dodać do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Sos zredukować, czyli dusić w rondlu bez przykrycia. 



W międzyczasie przygotować placki ziemniaczane.



Placki ziemniaczane: Ziemniaki wyszorować, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć z wody. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do ziemniaczanej masy. Dodać także jajko, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Dokładnie wymieszać.

Za pomocą łyżki nabierać ziemniaczaną masę i kłaść na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Placki układać jeden na drugim i przykrywać talerzem, aby nie ostygły.



Gorącym sosem gulaszowym polać jeszcze ciepłe placki ziemniaczane. Podać danie na ciepło z dodatkiem ogórków konserwowych i ewentualnie pikantnego sosu pomidorowego.










 



 

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz