Bliny żmudzkie
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 jajko
1 cebula
200 g gotowanego mięsa
sól
czarny pieprz
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do
mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbić jajko dodać mąkę, wyrobić ciasto ręką.
Ugotowane mięso zemleć. Cebulę podsmażyć na oleju i dodać do mielonego mięsa, dodać
sól i pieprz, wszystko wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki wielkości
dłoni, na każdym kłaść farsz mięsny, zawinąć. Formować owalne placki. Można
sobie posmarować ręce olejem, aby przy formowaniu placków nie lepiły się dłonie
Smażyć na oleju, na małym ogniu, aż bliny ładnie się zarumienią. Bliny można
podawać z dodatkiem śmietany, lub majonezem.
Skanaus !
Kołduny z
mięsem
Ciasto
250g gorącej wody
1 łyżeczka oleju
510g mąki
Farsz:
500g wołowiny
1 cebula
oliwa
1 marchewka
sól
pieprz
Farsz
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starta marchewkę, chwilę podsmażyć. Zmielić
lub drobno posiekać surową wołowinę, dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać.
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto.
Przedzielić na 4 części – 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało,
1 rozwałkować na cienki placek. Wykroić krążki, na każdy nałożyć trochę farszu,
dokładnie zlepić brzegi: Gotować w osolonym wrzątku ok. 7min. Podawać ze smażoną cebulą .
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 450g (5 płatów)
3-4 duże, umyte śliwki
4 łyżeczki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody
Dodatkowo:
cukier w perełkach do posypania (niekoniecznie)
cukier puder do posypania
1. Ciasto francuskie 1-2 godziny przed pieczeniem
wyciągnąć z zamrażalnika.
2. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki.
3. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
4. Żółtko rozbełtać z 1 łyżką wody.
5. Każdy płat ciasta przekroić na pół (rogi ciasta
można delikatnie zwilżyć wodą).
6. Na kawałku ciasta położyć śliwkę, posypać cukrem i
skleić ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwką. Wierzch posmarować żółtkiem
i posypać cukrem w perełkach. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i piec w temperaturze 200oC lub 220oC na funkcji góra-dół przez około
20-25 minut (proszę uważać!, żeby nie przypalić, ciastka mogą się upiec dużo
szybciej), aż ciastka ładnie się przyrumienią. Przed podaniem posypać cukrem
pudrem.
Kołduny z
mięsem
Ciasto
250g gorącej wody
1 łyżeczka oleju
510g mąki
Farsz:
500g wołowiny
1 cebula
oliwa
1 marchewka
sól
pieprz
Farsz
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starta marchewkę, chwilę podsmażyć. Zmielić
lub drobno posiekać surową wołowinę, dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać.
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto.
Przedzielić na 4 części – 3 zawinąć w wilgotną ściereczkę, by nie przysychało,
1 rozwałkować na cienki placek. Wykroić krążki, na każdy nałożyć trochę farszu,
dokładnie zlepić brzegi: Gotować w osolonym wrzątku ok. 7min. Podawać ze smażoną cebulą .
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 450g (5 płatów)
3-4 duże, umyte śliwki
4 łyżeczki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody
Dodatkowo:
cukier w perełkach do posypania (niekoniecznie)
cukier puder do posypania
1 opakowanie ciasta francuskiego 450g (5 płatów)
3-4 duże, umyte śliwki
4 łyżeczki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody
Dodatkowo:
cukier w perełkach do posypania (niekoniecznie)
cukier puder do posypania
1. Ciasto francuskie 1-2 godziny przed pieczeniem
wyciągnąć z zamrażalnika.
2. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki.
3. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
4. Żółtko rozbełtać z 1 łyżką wody.
5. Każdy płat ciasta przekroić na pół (rogi ciasta
można delikatnie zwilżyć wodą).
6. Na kawałku ciasta położyć śliwkę, posypać cukrem i
skleić ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwką. Wierzch posmarować żółtkiem
i posypać cukrem w perełkach. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i piec w temperaturze 200oC lub 220oC na funkcji góra-dół przez około
20-25 minut (proszę uważać!, żeby nie przypalić, ciastka mogą się upiec dużo
szybciej), aż ciastka ładnie się przyrumienią. Przed podaniem posypać cukrem
pudrem.
Klasyczna sałatka niemiecka
Składniki:
10 średnich ziemniaków
2-3 czerwone cebule
5 kiszonych ogórków
sól, pieprz
majonez
Przygotowanie
Ziemniaki umyć ugotować w łupinach i ostudzić obrać i pokroić w duża kostkę .
Cebule obrać z łupinek i pokroić w mała kostkę razem z ogórkami . Cebule i
ogórki dodać do ziemniaków . Dołożyć majonez. Doprawić do smaku sola i pieprzem
. Sałatka swietnie sprawdza sie na wszelkich przyjęciach i uroczystościach
.Smacznego
Bogracz
Składniki:
• około 600 g mięsa gulaszowego (np. wołowiny,
cielęciny, baraniny, jagnięciny)
• około 100 g boczku
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 papryki, np. w 3 kolorach
• 3 pomidory
• 5 ziemniaków
• 2 łyżki masła i1 łyżka oliwy
• 4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki (lub słodkiej) + 1/2 ostrej papryki
• 3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• gorąca woda lub domowy bulion
Przygotowanie:
Przygotować składniki: mięso pokroić w około 2cm kostkę i ocieplić do temperatury pokojowej. Boczek pokroić w plasterki a następnie w 2 cm cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę lub posiekać. Paprykę pokroić w większą kostkę, pomidory sparzyć, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, gniazda nasienne i sok z komór. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do miski i zalać zimną wodą, odstawić. Do garnka włożyć boczek i obsmażyć go dokładnie aż będzie lekko chrupiący i wytopiony.Dodać masło i oliwę, gdy tłuszcz będzie gorący dodać cebulę i smażyć ją na umiarkowanym ogniu przez około 6 minut mieszając, lekko ją rumieniąc. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.Włożyć mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony. Mięso najlepiej smażyć partiami, wkładając do garnka po 3 - 4 kawałki mięsa jednocześnie, tak aby temperatura w garnku się nie zmniejszyła. Mięso musi być szybko i dokładnie obsmażone na większym ogniu, wówczas zachowa soczystość i po ugotowaniu nie będzie suche.Dodać mieloną paprykę w proszku, sos sojowy i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Pod chwili wlać 1 szklankę gorącej wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gdy gulasz będzie już równomiernie bulgotał, ustawić umiarkowany ogień i gotować przez około 2 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie . W międzyczasie uzupełniać gorącą wodę lub bulionem, w miarę jak będzie ich ubywało, tak aby mięso było prawie całe przykryte.Dodać ziemniaki, posolić i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu. Gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie, ale jeszcze jędrne w środku.Dodać paprykę i gotować przez około 5 minut. Dodać pomidory, delikatnie wymieszać, gotować przez około 1-2 minuty i zdjąć z ognia.
Placki po węgiersku
Składniki
Placki ziemniaczane:
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki
ziemniaczanej (więcej lub mniej w zależności od ziemniaków)
3 łyżki kaszy manny
(więcej lub mniej w zależności od ziemniaków)
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Sos gulaszowy:
1/2 kg mięsa
wieprzowego (np. mięso z łopatki)
1/2 łyżeczki słodkiej
papryki
szczypta pieprzu
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki bulionu
wołowego
liść laurowy
3 ziarna ziela
angielskiego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże papryki
1 papryczka chili
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
1 łyżeczka ziół
sos sojowy do smaku
ew. pieczarki
Przygotowanie
Sos
gulaszowy: Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i
obsmażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Do mięsa
dodać obraną i drobno posiekaną cebulę, przesmażyć pod koniec dodając posiekany
czosnek i papryczkę chili. Następnie przełożyć obsmażone mięso z cebulą do
rondla, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć
i dusić na niewielkim ogniu. Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z nasion i pokroić
w kostkę, dodać do bulionu z mięsem i cebulą. Dusić dotąd, aż papryka zmięknie.
Na koniec dodać do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą,
sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Sos zredukować, czyli dusić w rondlu bez
przykrycia.
W
międzyczasie przygotować placki ziemniaczane.
Placki
ziemniaczane: Ziemniaki wyszorować, zetrzeć na tarce na małych oczkach, osączyć
z wody. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do ziemniaczanej masy. Dodać
także jajko, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Za pomocą
łyżki nabierać ziemniaczaną masę i kłaść na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z
obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach
papierowych. Placki układać jeden na drugim i przykrywać talerzem, aby nie
ostygły.
Gorącym sosem
gulaszowym polać jeszcze ciepłe placki ziemniaczane. Podać danie na ciepło z
dodatkiem ogórków konserwowych i ewentualnie pikantnego sosu pomidorowego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz